Waarvoor staat sportmassage?

Heel vaak wordt er gedacht dat een sportmassage enkel bedoeld is voor sportpaarden. Maar de term sportmassage zegt juist iets over de manier waarop de massage wordt gegeven. 

Sportmassage is een diepe massagetechniek die bedoeld is om het lichaam van het paard terug in balans te brengen. Hierbij worden diepe, langzame technieken afgewisseld met ritmische technieken.  Er wordt extra aandacht besteed aan de spieren en de beweging van het paard. 


Waarom je paard laten masseren?

Om een paard goed te laten bewegen, is het noodzakelijk dat de spieren los en soepel zijn. Net als mensen kunnen paarden last krijgen van spierpijn en/of -spanning.

Sportmassage lost niet alleen deze blokkades op, maar helpt ook om eventuele blessures in de toekomst te voorkomen door de spieren te ondersteunen. 

Massage helpt het paard om optimaal te kunnen presteren, zowel fysiek als mentaal. Het zorgt voor een ontspannen mindset en versterkt de proprioceptie. Hierdoor leert het paard hoe zijn lichaam in elkaar steekt en leert hij het beter te gebruiken.

Sportmassage helpt het paard om de beste versie van zichzelf te zijn!

Ongeacht het ras, de leeftijd of de discipline

De voordelen van een sportmassage voor het paard zijn:

Voordelen sportmassage paard

Hoe ga ik te werk als massagetherapeut voor paarden?

Als massagetherapeut behandel ik altijd het volledige paardenlichaam omdat een paard een meester is in het compenseren. Een spier(groep) die strak en gespannen aanvoelt, kan een compensatie zijn voor een probleem dat zich ergens anders in het paardenlichaam bevindt. Door het hele paard te masseren, neem ik alle plekken mee waar er een spierprobleem kan zijn.

Tijdens een massage hou ik ook de reacties van het paard goed in de gaten. Een paard laat meestal wel merken waar er iets scheelt en/of er iets mis is.

Handgrepen

Mijn handen zijn mijn belangrijkste werkinstrumenten. Ik maak gebruik van verschillende handgrepen om de juiste beweging in de spieren te krijgen.

Op plekken waar het skelet dicht onder de huid ligt en er minder spiermassa aanwezig is, bijvoorbeeld t.h.v. de schoft en de schouder, gebruik ik mijn handen anders dan bijvoorbeeld bij de spieren op het kruis.

Sommige paarden zijn nerveuzer of gevoeliger dan andere. Paarden die reeds geruime tijd ongemak ervaren in hun lijf zullen de minste druk zelfs moeilijk kunnen verdragen. Door het toepassen van polarisatie leer ik het paard eerst om terug te ontspannen bij aanrakingen. Pas als ik voel dat dit oké is voor het paard werk ik verder met de massagetechnieken.

Iedere behandeling wordt aangepast aan de noden van het paard.

plaatsen drukpunt in hals paard
massage tussenribspieren
losmaken bilspieren paard

Massagegriffels

Naast mijn handen maak ik vaak gebruik van massagegriffels van edelstenen ter ondersteuning. Edelstenen hebben een heilzame werking op verschillende niveaus: lichamelijk, energetisch, emotioneel en mentaal.

Elke edelsteensoort heeft een andere trilling. Op basis van de problemen die ik ervaar bij het paard, kies ik gericht een bepaalde soort edelsteenmassagegriffel. Door deze in te zetten tijdens een massage wordt de trilling van de edelsteen en zijn unieke kracht doorgegeven aan het paard. Hierdoor wordt het paardenlichaam in evenwicht gebracht en worden blokkades opgeheven. Het zelfherstellend vermogen van het paard wordt geactiveerd en zijn energieveld wordt gereinigd. 

massagefriffel toegepast op paardhals
massagegriffel toegepast op romp paard
massagegriffel toegepast op billen paard

Mobiliseren en stretchen

Tijdens een sportmassage worden ook technieken toegepast om het paard te mobiliseren en te stretchen.

De voordelen hiervan voor het paard zijn:

 • Het bevordert de lenigheid van het paard, waardoor het paard een optimale bewegingsuitslag krijgt.
 • Het verbetert de balans van het paard.
 • Het helpt om pijnlijke/stijve lichaamsdelen makkelijker te laten bewegen.
 • Het vermindert het risico op blessures.
mobilisatie voorbeen paard

Mogelijke reacties van je paard op een sportmassage

Het paard kan tijdens een massage via verschillende signalen tonen dat hij opgebouwde spanning loslaat: 

 • likken
 • zijn neus optrekken
 • geeuwen
 • kauwen
 • zuchten
 • briesen
 • bijten op zijn staltouw of een ander voorwerp dat voor hem staat
 • schrapen met zijn voorbeen over de grond
 • ....
neus optrekken als reactie van paard op massage
geeuwen als reactie van paard op massage

Hoe meer 'gekke bekken' je paard trekt tijdens een massage,

hoe liever ik het heb ;-)