Duur van behandeling

Reken op maximum 1,5 uur voor een volledige behandeling (sportmassage + mobilisatie en stretching) van één paard.

Ik leg je uit waar je paard moeite mee heeft, waar hij een overbelasting toont of beperkt wordt in zijn beweeglijkheid.

Nadien stuur ik je een verslag toe met daarin de voornaamste bevindingen nogmaals beschreven.

Voorwaarden

Om je paard optimaal te kunnen behandelen, vraag ik je om:

  • ervoor te zorgen dat je paard schoon en droog is (een paardenvacht die nat is van de regen of van een training, is onaangenaam voor zowel het paard als mezelf)
  • een rustige plek te voorzien waar je paard kan behandeld worden (zo kan je paard er met zijn aandacht bijblijven en kunnen er betere resultaten bekomen worden)
  • op het einde van de behandeling je paard een 10-tal minuten aan de hand te stappen
  • bij guur weer de spieren van je paard na de behandeling warm te houden door bijvoorbeeld je paard van een deken te voorzien

Hoe vaak je paard laten masseren?

Het beste resultaat wordt bekomen na een 3-tal massages.

Mocht er na 1, 2 of 3 massages geen of weinig verbetering zijn, dan adviseer ik om een dierenarts, tandarts of hoefsmid te raadplegen afhankelijk van de aandoening.

De praktijk leert dat veel ruiters en trainers pas een sportmasseur erbij vragen als het paard al ‘niet meer zo lekker loopt’. Veel spierproblemen kunnen echter voorkomen worden door met regelmaat het paard te laten masseren. 

Als er geen spierproblemen zijn dan zou voor een sportpaard, waarbij de spieren intensieve arbeid moeten verrichten, een onderhoudsmassage om de 4 tot 6 weken ideaal zijn. In elke andere situatie is één keer per kwartaal zeker voldoende.

Een onderhoudsmassage heeft als doel ervoor te zorgen dat de spieren soepel blijven, dat de afvalstoffen makkelijk het lichaam kunnen verlaten en dat de algemene fysieke en mentale toestand van het paard optimaal blijft.