Praktische info omtrent sportmassage
Raadpleeg bij ziekte altijd eerst een dierenarts.
Een sportmassage is geen vervanging van (dringende) diergeneeskundige zorg.
Als therapeut stel ik dan ook geen diagnoses.
Een sportmassage kan wel ondersteunend zijn voor de gezondheid van jouw paard.
Mocht er na 1, 2 of 3 massages geen of weinig verbetering zijn, dan adviseer ik om een dierenarts, tandarts, hoefsmid, e.d. te raadplegen afhankelijk van de aandoening.
Duur behandeling
Reken op 1u-1,5u voor een volledige behandeling (sportmassage + mobilisatie en stretching) van één paard.
Ik leg je uit waar je paard moeite mee heeft, waar hij een overbelasting toont of waar hij beperkt wordt in zijn beweeglijkheid.
Nadien stuur ik je een verslag toe met daarin de voornaamste bevindingen nogmaals uitgeschreven, alsook enkele adviezen om verder zelf mee aan de slag te gaan.
Voorwaarden behandeling
Om je paard optimaal te kunnen behandelen, vraag ik je om:
- ervoor te zorgen dat je paard schoon en droog is (een paardenvacht die nat is van de regen of van een training is onaangenaam voor zowel het paard als mezelf)
- een rustige plek te voorzien waar je paard kan behandeld worden (zo kan je paard er met zijn aandacht bijblijven en kunnen er betere resultaten bekomen worden)
Hoe vaak je paard laten masseren?
Het beste resultaat wordt bekomen na een 3-tal massages. Omdat ik dan niet alleen de oppervlakkige, maar ook de dieperliggende pijnpunten heb kunnen aanpakken.
De praktijk leert dat veel ruiters en trainers pas een sportmasseur erbij vragen als het paard al ‘niet meer zo lekker loopt’. Veel spierproblemen kunnen echter voorkomen worden door met regelmaat het paard te laten masseren.
Als er geen spierproblemen zijn dan zou voor een sportpaard, waarbij de spieren intensieve arbeid moeten verrichten, een onderhoudsmassage om de 4 tot 6 weken ideaal zijn.
In elke andere situatie is één keer per kwartaal zeker voldoende.
Een onderhoudsmassage heeft als doel ervoor te zorgen dat de spieren soepel blijven, dat de afvalstoffen makkelijk het lichaam kunnen verlaten en dat de algemene fysieke en mentale toestand van het paard optimaal blijft.
Wat na de behandeling van je paard?
Op het einde van de behandeling vraag ik je om je paard een 10-tal minuten aan de hand te stappen.
Bij guur weer is het belangrijk om de spieren van je paard na de behandeling warm te houden door bijvoorbeeld je paard van een deken te voorzien.
De dag van de behandeling krijgt je paard rust. Met rust wordt geen stalrust bedoeld! Het meest optimale is dat je paard vrij kan bewegen (dus in de paddock of op de weide kan staan). Op deze manier kan het lichaam de behandeling het beste verwerken.
De dag na de behandeling adviseer ik om licht longewerk te doen met je paard. Zo kan hij los bewegen en voelen wat er veranderd is in zijn lichaam.
Nadien kan je het trainen met je paard terug opbouwen.